Het verbeteren en behouden van de efficiëntie van warmtewisselaars

In de wereld van energie-intensieve industrieën is er een toenemende focus op het verbeteren van de prestaties van warmtewisselaars en het verhogen van de energie-efficiëntie. Er is tegelijkertijd een behoefte aan het verminderen van materiaalgebruik en besparen op de kosten waar mogelijk. In dit artikel behandelen we 3 beproefde industriële praktijken om de prestaties van warmtewisselaars te verbeteren.

Reiniging: online en offline

Om vervuiling en scaling te voorkomen zonder dat de warmtewisselaar moet worden stilgelegd, wordt er gebruik gemaakt van online reiniging. Deze vorm van schoonmaken wordt ingezet als een op zichzelf staande aanpak of tezamen met een chemische behandeling om te voorkomen dat de prestaties van de warmtewisselaar afnemen. Bovendien kan het de levensduur van de warmtewisselaarsbuizen aanzienlijk verlengen. Het recirculerende kogeltype systeem en het borstel- en korfsysteem zijn bekende online reinigingstechnieken.

Een andere effectieve reinigingstechniek om het rendement van een warmtewisselaar te verbeteren, is offline reiniging. Hierbij wordt er een kogelvormige uitrusting in elke buis geplaatst en met hoge luchtdruk door de buis geduwd. Dit beschermt de warmtewisselaarsbuizen van onder meer corrosie.

Andere veelgebruikte methoden van offline reiniging zijn chemische reiniging, hydro-blasting en hydro-lancing. Dit soort technieken herstellen de optimale efficiëntie van de warmtewisselaar voordat kalkaanslag en vervuiling hun intrede doen.

Retubing van de warmtewisselaar

Hoewel warmtewisselaars erom bekend staan een lange levensduur te hebben en weinig onderhoud vereisen vanwege de afwezigheid van bewegende onderdelen, zijn de warmtewisselaarsbuizen de meest voorkomende onderdelen die naar verloop van tijd toe zijn aan vervanging. Dit wordt ook wel warmtewisselaar retuben genoemd en is een proces waarbij beschadigde, gecorrodeerde of versleten buizen worden verwijderd. Daarnaast kan er worden gekozen om de buizenplaten te reinigen en te prepareren. Erosieproblemen moeten tijdig worden aangepakt, aangezien lekken en perforaties de thermische prestaties kunnen doen afnemen, waardoor de energie-efficiëntie aanzienlijk wordt verminderd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.