Wat is de Olympische winterspelen?

sport weddenschappen

De Olympische Winterspelen is een wintersportevenement waar de beste atleten uit verschillende landen tegen elkaar strijden. De Olympische Zomerspelen zijn meer geschikt voor buitensporten op kamertemperatuur. De Olympische Winterspelen heeft water, sneeuw en ijs nodig. Het Internationaal Olympisch Comité organiseert elke vier jaar de Olympische Winterspelen. Tot 1992 werd de olympische spelen gehouden in hetzelfde jaar als de Olympische Zomerspelen, maar vanaf 1994 werden de Olympische Winterspelen gehouden in even jaren tussen de Olympische Zomerspelen. 

Voorbeelden van Olympische Winterspelen zijn: skaten; ski; slee; Figuur Schaatsen; Snowboarden en sleeën. Op de Olympische Winterspelen worden voor elke sport 3 medailles uitgereikt. De eerste plaats krijgt een gouden medaille, de tweede plaats krijgt een zilveren medaille en de derde plaats krijgt een bronzen medaille. Ook toen werden er al veel sport weddenschappen gemaakt.

Nederland 

In 1928 deed het eerste Nederlandse team mee aan de Winterspelen. Zeven atleten vertegenwoordigen Nederland in de competitie. Bobsleeër Edwin Louis Teixeira de Mattos was toen de vaandeldrager van Nederland. Tijdens de Olympische Spelen van Oslo won Kees Broekman zilveren medailles op de 5.000 meter en 10.000 meter schaatsen. Vijftig jaar geleden won Sjoukje Dijkstra de eerste gouden medaille voor Nederland op de Olympische Winterspelen van 1964 in Innsbruck. Sjoukje Dijkstra is lange tijd de enige Nederlandse atleet die op de Olympische Winterspelen gouden medailles won op andere gebieden dan langebaanschaatsen. 

In 2010 stond Nicolien Sauerbreij aan de zijde van Dijkstra en in 2010 won ze de eerste plaats bij het snowboarden in Vancouver. Schaatser Adschenk is veruit de meest succesvolle Nederlander op de Olympische Winterspelen. Schenk en zijn vrouw verkochten zijn Olympische medailles en reisden samen op de Ford Galaxy van de oostkust naar de westkust van de Verenigde Staten. 

In 1928 hebben ook weer veel Nederlanders tijdens de eerste winterspelen gewed. Als je wilt wedden op golf  kan je beter wedden tijdens de olympische zomerspelen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.